SDKÚ-DS pripúšťa odchod niekoľkých svojich členov

05.11.2012 Bratislava

Bratislava 5. novembra (TASR) - Strana SDKÚ-DS pripúšťa odchod niekoľkých svojich členov do nových politických subjektov, ako je napríklad Nová väčšina (NOVA) Daniela Lipšica. Upozorňuje zároveň, že vytváranie nových strán nepomáha zjednocovaniu pravice.

"SDKÚ-DS sa už stabilizuje, ale po vzniku nových strán sa nedá vylúčiť odchod ešte zopár jednotlivcov, ktorých motívom je rýchlejší kariérny rast," píše sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa SDKÚ-DS Jana Zvončeková. Dodala, že strana sa teraz plne sústreďuje na tvorbu programu, ktorý verejnosti predstaví 17. novembra a ktorý odštartuje novú etapu SDKÚ-DS.

Strana zdôrazňuje, že pravica potrebuje jednotu a spojenectvo na to, aby vytvorila alternatívu socialistickej vláde. Upozorňuje však, že cestou k integrácii nie je to, keď si každý opozičný poslanec založí vlastnú stranu, do ktorej bude vyberať členov raz z jednej inokedy z druhej strany. "To je cesta k ešte väčšiemu chaosu, ktorý pravicu oslabuje a nahráva socialistom," uvádza sa v stanovisku.

Šanca na kariérny skok

SDKÚ-DS v ňom poukazuje aj na to, že vznik každej novej strany dáva šancu niektorým ľuďom na kariérny skok. "Či už z dlhoročného podpredsedu stať sa predsedom strany alebo z regionálneho politika stať sa členom vrcholného vedenia," konkretizuje SDKÚ-DS, podľa ktorej sa nedá vylúčiť odchod zopár jednotlivcov túžiacich po rýchlom kariérnom raste.

Strana reagovala na dnešné vyjadrenia nezaradeného poslanca Daniela Lipšica, že do nedávno zaregistrovaného hnutia NOVA sa hlásia stovky bývalých členov KDH a SDKÚ-DS. NOVA podľa Lipšica nemá záujem o vyslúžených pravicových politikov, ale o ľudí, ktorí svojím príbehom potvrdili, že majú čistý štít.

Za takých považujú aj Radoslava Procházku, ktorý nedávno predstavil platformu v rámci KDH, či Luciu Žitňanskú z SDKÚ-DS. Predstavitelia hnutia uviedli, že NOVA je otvorená Procházkovej platforme. Lipšic poznamenal, že do hnutia nikoho "nelanária". Na dnešnej tlačovej konferencii predstavili nového člena hnutia NOVA Jozefa Mečiara. Viceprimátor Šale bol členom Ústrednej rady SDKÚ-DS. Lipšic dnes tiež povedal, že spájanie pravice je potrebné, avšak nie na úrovni politických strán, ale na úrovni voličov a sympatizantov.
 

Vyberte región